top of page

Міжнародний науково-медичний мультидисциплінарний форум: "Від травми - до відновлення"

Мета Форуму: об’єднати провідних фахівців медичної та дотичних галузей для формування ефективної системи відновлення людини та створення інноваційного продукту.

22 березня 2024 року Благодійна організація «Благодійний фонд "HERITAGE UA" у партнерстві з Національною науковою медичною бібліотекою України провели міжнародний науково-медичний мультидисциплінарний форум: "Від травми - до відновлення".

Мета Форуму: об’єднати провідних фахівців медичної та дотичних галузей для формування ефективної системи відновлення людини та створення інноваційного продукту.

Присутні підтримали В’ячеслава Запорожця – засновника та СЕО Центру складного ендопротезування, остеоінтеграції та біоніки , щодо доцільності протезування пацієнтів саме в Україні, а не за кордоном та акумулювання ресурсів та коштів для реалізації цієї задачі. Позаяк, кожен другий пацієнт потім потребує перепротезування. А також, масштабування майстерень Центру ендопротезування, остеоінтеграції та біоніки та підбір, навчання та укомплектування команд кваліфікованих фахівців з протезування на базі майстерень – у співпраці з ВУЗами країни, популяризація професії протезування та гідна оплата праці.

Олександр Зозуляк та Антон Іванців – ветерани, які мають біонічні кінцівки і є активними учасниками розвитку Центру складного ендопротезування, остеоінтеграції та біоніки наголосили на необхідності створення центрів адаптації до звичайного життя (навіть пересування у приміщеннях та поза їх межами), створення нових робочих місць для запротезованих людей, а також створення умов для  легкого доступу до інформації пацієнтам та їх сім’ям щодо відновлення та адаптації людей.

Ірина Коваль - експертка з медичного інжинірингу з питань важливості використання інновацій та вітчизняних технологічних розробок при проектуванні, будівництві/реконструкції, оснащенні медичних закладів з метою створення сучасного та комфортного інклюзивного предметно- просторового середовища підтримала хлопців щодо впровадження  інноваційних інклюзивних технологій, які роблять значно зручнішим  щоденне життя відновленої людини.

Олег Хмілевський – громадський діяч, член «Асоціації Підприємців ветеранів Ато», в минулому військовий, звернув увагу присутніх на власний сумний досвід протезування за кордоном, а саме щодо нечистоплотних дій певного українського фонду, що мав би забезпечити відповідне протезування ветеранів в США. Завдяки онлайн включенню медичної адвокатки PH.D – Лісневської Наталії (США) та за підтримки Кравченко Тетяни - члена правління Фонду "HERITAGE UA", засновниці юридичної кампанії «Кравченко і партнери» зазначена ситуація береться на контроль.

Однією з важливих тем Форуму, стало обговорення внесення змін до чинних законів та підзаконних актів держави, щодо:

- збільшення до реальних граничних цін у протезуванні різної складності;

- оптимізації проходження процедури протезування та максимальної поінформованості людей, що його потребують;

- оптимізації набуття статусу інвалідності та розумного його підтвердження;.


Величко Іванна нутриціолог-технолог представник компанії «Foodicine», яка розробила та впровадила здоровий раціон харчування для якісного та комфортного відновлення пацієнтів у лікарнях України відзначила особливу важливість здорової їжі – необхідного компоненту як при лікуванні, так і під час реабілітації. До речі, компанія плідно співпрацює з науковцями та практиками щодо вдосконалення даної системи та харчової інфраструктури.


Наталі Марен – засновниця та Голова правління благодійного Фонду "HERITAGE UA" представила на заході партнерський проект ТОВ «CHOVEN innovation» та Фареника Сергія – українського інженера-винахідника - інноваційний продукт відновлення пацієнтів різного ступеня важкості “Second skin” та багатьох інших винаходів медико-реабілітаційного спрямування. Завдячуючи своїм ініціативам, Фонд отримав підтримку з боку Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ), в особі його керівниці Олени Орлової, яка відзначила важливість підтримки українських винахідників та науковців, захист їх авторського права та створення умов для успішної реалізації своїх досягнень в Україні та по-за її межами на умовах розумної співпраці.

Присутні на заході Вікторія Ладика - лікар ортопед-травматолог, доцент кафедри ортопедії і травматології НУОЗ України імені П.Л. Шупика та Ковальчук Володимир - ортопед-травматолог НУОЗУ імені П.Л.Шупика підняли питання необхідності створення мультидисциплінарного симуляційного центру для українських молодих лікарів, що дозволить значно підвищити їх практичні навички та кваліфікацію.

Реабілітолог, сертифікований тренер зі скандинавської ходьби Німецької Лижної Спілки, призер і переможець етапів Кубку світу зі скандинавської ходьби - Коротеєв Юрій – поділився інформацією щодо авторської програми відновлення пацієнтів, що розробляється у партнерстві з однією із Швейцарських клінік.

Валерія Оксаметна (психолог-консультант, клінічний психолог, волонтер, підприємниця), а також Башлакова Юлія та Жданова Тетяна – Засновниці ГО «Інститут людинознавства» - презентували програми психологічного відновлення людини, що пройшла важкий шлях від травми – до відновлення.

Завдяки живому нетворкінгу Форуму, різні фахівці медичної та дотичних галузей змогли віднайти точки перетину для створення продуктів та умов для більш плідного відновлення людини.

Отже започаткування відповідної платформ, яка дозволить об’єднати зусилля усіх бажаючих доєднатися до створення єдиної ефективної системи відновлення людини та створення інноваційного продукту відбулось.



Ф О Т О

Фото форому Від травми до відновлення""
bottom of page